2019 Tautenhain

 

Letošní saská zemská výstava mladých králíků se konala 3. – 4. 8. 2019 a byla to naše třetí návštěva této akce. Letošní rok ovšem pro nás znamenal jistý zlom, protože dva naši chovatelé se rozhodli poměřit síly s německou konkurencí – Karel Marian s kastorexy a David Rameš s velkými činčilami, byť v rámci zjednodušení administrativy všech 8 zvířat „na sebe“ přihlásil Pepa Zuska.

Je nasnadě, že výstava doslova uprostřed léta je pro králíky problém, trpí vysokými teplotami, horší je příjem potravy a dosažení odpovídající výstavní kondice je obtížné. Zvířata jsou v línání, čili selekce zvířat na výstavu je nakonec jen výběrem těch, kteří línají nejméně a nemají, pokud možno, žádnou jinou vadu. Německá preciznost vyžaduje v přihlášce zvířat uvést bezpodmínečně tetování, v případě dodání jiných je nutno uhradit změnový poplatek 1,50 €/ks, což byl i náš případ 😊. Jisté štěstí bylo v přízni počasí, před víkendem se ochladilo, a tak výstava proběhla za ideálního počasí lehce nad dvaceti stupni i s občasnou dešťovou přeháňkou.

Jako už tradičně je návštěva této akce spojena s nákupem zvířat do našich chovů, i do chovů našich přátel z okolí, celkem jsme dovezli 6 velmi dobrých, dokonce snad i vynikajících, zvířat a další dva králíci byli zamluveni a měli bychom je dovézt koncem léta.

A teď už konečně k výsledkům. Jako již tradičně výraznou výsledkovou stopu tu zanechala řada chovatelů v místní organizaci S 785 Frankenhain sdružených, nejvyšší ocenění (Mistr Saska) opět získal Ondra Kouša na vídeňské modrošedé, stejný titul obdržel i posuzovatel králíků Jirka Andrš na saténové bílé, který je nicméně sdružený v jiné saské organizaci. Jedince s predikátem 97 bodů (a s tím spojený diplom) dále obdrželi Josef Zuska (Vm, Vb, Vš), Jirka Andrš (Sa) a David Rameš (Čv). Čestnou cenu na kolekci získali Miroslav Kozub (Vb), Josef Zuska (Vš), Jan Fröhlich (ZBdiv) a David Rameš (Čv). Celkem chovatelé z ČR vystavili 62 zvířat.

Katalog naleznete ZDE